بازاریابی یا مارکتینگ چیست؟
مفهوم و تعریف دقیق بازاریابی یا مارکتینگ
در دنیای اقتصاد و تجارت های بازرگانی همواره یک اصل مهم وجود دارد که عدم توجه به آن می تواند اقتصاد و تجارت شما را در مدت زمان کوتاهی با مشکلات مختلفی مواجه نموده و در نهایت تمام سرمایه شما را از بین ببرد. بازاریابی یا مارکتینگ تعاریف زیادی در دنیای اقتصاد دارد؛ اما در هر تجارتی یک اصل مهم و اساسی شناخته می شود که در صورت عدم توجه به آن امکان ورشکستگی و از بین رفتن سرمایه افزایش می یابد. در واقع همان اصل مهمی که در ابتدا عنوان نمودیم، بازاریابی است که می تواند تجارت کوچک و تازه تاسیس شما را در یک شب از این رو به آن رو کرده و موجب گسترش کسب و کار شما شود.
در تعریف مارکتینگ ما با اصطلاحات، عبارات و تعاریف مختلفی مواجه هستیم که هر یک توسط کارشناسان و دانشمندان حوزه اقتصاد معرفی شده اند؛ اما در تمام این تعاریف یک مفهوم کلی وجود دارد و آن این است که در هر تجارت و کسب و کاری منظور از بازاریابی شناسایی و ارضای نیازهای مشتریان می باشد، یعنی در هر کسب و کاری باید نیازهای مشتریان و مخاطبین را با سلیقه های مختلف بررسی نموده و در نهایت محصولی را ارائه دهیم که مطابق با نیاز و خواست آنان طراحی و تولید گردیده است.
در برخی مواقع چنین تصور می شود که مارکتینگ یک روش تبلیغ بوده و به وسیله آن می توان محصولات و خدمات مختلف کسب و کارها را معرفی و تبلیغ نمود؛ اما باید گفت که در اصول و تعاریف دقیق مارکتینگ چنین تصوری به تنهایی و بدون در نظر گرفتن سایر کاربردهای مارکتینگ در پیشبرد کسب و کارها، کاملا اشتباه است!
به طور کلی منظور از بازاریابی یا مارکتینگ روش هایی است که به وسیله آن می توان نیازها و خواسته های مشتریان را شناسایی و سپس خطوط تولید را مطابق با این نیازها راه اندازی نمود تا در نهایت محصول ارائه شده به بازار مطابق با نیازها و درخواست های مشتری طراحی و تولید گردد. در واقع منظور از مارکتینگ مدیریت روابط کسب و کارها با مشتریان است که در گرایش های مختلف بازاریابی می توان این فرایند را به انجام رساند.
گرایش های مختلف بازاریابی
همانطور که گفته شد مارکتینگ مجموعه ای از روش ها و راهکارها است که به کمک آن می توان روابط کسب و کارها را با مشتریان مدیریت نمود و در نهایت بدین طریق با تولید محصولات یا ارائه خدمات مورد نیاز مشتریان فروش را در کسب و کارها افزایش داد و موجبات گسترش تجارت ها را فراهم نمود.
بنابراین مارکتینگ یا بازاریابی با هدف های مختلفی انجام می شود تا ضمن پاسخگویی به نیازهای متفاوت مشتریان، فروش کسب و کارها را افزایش داده و تجارت های کوچک و بزرگ را گسترش دهد، به طوری که کارشناسان حوزه اقتصاد گرایش های مارکتینگ را به سه دسته تقسیم بندی می کنند:
محصول
در این زمینه استراتژی های مارکتینگ بر این ذهنیت استوار است که مشتریان همواره محصولاتی را خریداری می کنند که ضمن کیفیت و کارایی بالا مطابق با نیاز ان ها تولید گردیده است، بنابراین برای جذب مشتری بیشتر تلاش بر آن است که محصولات با کیفیت و کارایی بالاتری تولید گردند.
تولید
از نظر کارشناسان حوزه اقتصاد و مارکتینگ ها مشتری همواره محصولی را خریداری می کند که ضمن در دسترس بودنف قیمت مناسبی نیز داشته باشد. بنابراین صاحبین کسب و کارها با استفاده از استراتژی های مدیریتی صحیح باید سعی کنند با افزایش تولید و کاهش قیمت محصولات خود، مشتریان بیشتری را به سمت کسب و کار خود جذب کنند.
فروش
این گرایش از انواع گرایش های بازاریابی می گوید مشتریان و مصرف کنندگان، بیش اندازه یا تا حد نیاز خود از یک محصول خریداری نمی کنند مگر اینکه فروش آن محصول به شکل گسترده تری انجام شود. بنابراین در این روش لازم است از استراتژی های مدیریتی استفاده شود که فروش محصول را افزایش دهد.
بازاریابی یا مارکتینگ تعاریف دقیق تر و کاربردی تر دارد که به منظور استفاده مناسب از آن در پیشبرد کسب و کارها بهتر است با مشاورین متخصص در این زمینه صحبت کنیم یا در دوره های آموزشی در این زمینه شرکت نماییم تا ضمن یادگیری اصول، گرایش ها و اهداف مختلف مارکتینگ، در ارتقاء فروش و جایگاه کسب و کارها در بازار نیز به موفقیت های بزرگ دست یابیم.
مقاله از: دکتر سحر سلمان
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.